ÚjrahasznoSMűhely

Környezettudatos SM-betegek az ÚjrahasznoSMűhelyben

2016. március 02. - ÚjrahasznoSMűhely

Az EGT/Norvég Civil Támogatási Alap finanszírozásával megvalósuló ÚjrahasznoSMűhely projektünkben sok célt tűztünk ki. De főleg újrahasznosítunk, ami együtt jár azzal, hogy környezettudatosabban is élünk. És hogy mi mindent is jelent számunkra az újrahasznosítás? És mi minden történik a mi kis ÚrjahasznoSMűhelyünkben? Mit hasznosítunk újra és mit jelent számunkra az újrahasznosítás? Eláruljuk.

Főleg a háztartásban keletkező textilmaradékok, farmer, PET-palack, gyógyszeres dobozkák, tejes doboz, konzerves doboz, söröskupak és még sorolhatnánk mennyi fölöslegessé vált, megunt, kiszuperált, de egy kis fantáziával újrahasznosítható, átalakítható tárgynak adunk új életet a kézműves alkotóműhelyünkben. Ezeket az alkotásokat az SM-bazárainkon lehet megtekinteni és megvásárolni. A vásárlással pedig minden kedves vásárló az egyesületünket támogatja, lehetővé téve az SM-betegek további rehabilitációját (egyéni gyógytornát a súlyos fogyatékossággal élő betegtársaink részére, konduktív fejlesztést, csoportos gyógytornát és további kézműves foglalkozások megszervezését).

Az SM-bazárok alkalmával mi magunk kínáljunk kézműves termékeinket, ami nagyon hasznos, hiszen így a társadalom közvetlenül megtudhatja mi is valójában az SM és mi mindenre képesek az SM-betegek, még akkor is, ha már bottal, járókerettel vagy kerekesszékkel képesek csak mozogni. De számunkra nagyon fontos, hogy ilyenkor újra a társadalom hasznos és értékes tagjainak érezzük magunkat.

Az ÚjrahasznoSMűhely másrészt egy olyan közösségi térként is funkcionál, ahol mi betegtársak és hozzátartozóink személyiségfejlesztő tréningeken összejövünk, és önismeretünket, személyiségünket fejlesztve újra hasznossá válunk.

De a gyógytornán is újrahasznosítunk. Igaz itt már nem a hulladékból alkotunk maradandó és egyedi kézműves tárgyakat, hanem a testünket hasznosítjuk újra. A rendszeres testmozgással, fizikai aktivitással, a mozgáskoordinációnk, egyensúlyunk fejlesztésével, és az izomerő erősítésével újra használni tudjuk olyan végtagjainkat (ha nem is olyan tökéletesen, mint korábban), amik már nem működtek olyan jól. És még a kognitív funkcióinkat is fejlesztjük, ami azért fontos, mert a legújabb kutatások rámutattak, hogy sajnos idővel ezek a funkciók is károsodnak az SM-betegek esetében.

A konduktív pedagógiai foglalkozás is rendkívül hatékony neurorehabilitáció. Sajnos SM-betegként ritkán részesülhetünk ilyen rehabilitációs fejlesztésben. Pedig látványosan hatékonynak bizonyul ez a fejlesztés. Annál is inkább, mert a projekt első szakaszában a kezünket fejlesztettük a finommanipulációs gyakorlatokkal. És a kézműves foglalkozások alkalmával szó szerint kézzelfogható volt az eredmény, hiszen biztosabb és ügyesebb kezekkel fogtuk meg az ecsetet, a tűt, a gyöngyöket, gombokat, ami korábban bizony sokszor problémát jelentett. A kéz finommotorikus fejlesztésével újra használni tudtuk kezeinket, tehát ezt is sikerült újrahasznosítanunk.

De visszatérve a környezettudatos szemléletmód fejlesztésére, rövid sorozatunkban most közreadjuk a TETT Jövőnkért Egyesülettel közösen kidolgozott és a workshopokon gyakorlatban is kipróbált ismeretterjesztő anyagokat.
Jó olvasgatást kívánunk. Bízunk benne, hogy a környezetbarát módszerekkel felkeltjük az érdeklődéseteket és továbbra is minél többen csatlakoztok ÚjrahasznoSMűhelyünkhöz, hogy környezettudatosabban éljünk.

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása